Këto janë bukë tradicionale të Selanikut, që janë të ushqyeshme si për fëmijët, ashtu edhe për të rriturit.

 

Përbërësit

500 gr miell

1 pako maja e thatë

1 filxhan çaji ujë i vakët

1/2 lugë kafeje sheqer

1/2 lugë kripë

1/4 filxhan çaji vaj ulliri

250 gr fara susami

 

Përgatitja

Në një tas të madh hedhim miellin, kripën, sheqerin, majanë e vajin dhe i përziejmë gjersa të thithet vaji. Hedhim ujin e vakët pak e nga pak dhe e ngjeshim brumin, sa të mos ngjitet në duar ose në tas. E mbulojmë dhe e lëmë masën e tij të fryhet dyfish, rreth 1 orë, në një vend të ngrohtë. Kur brumi është fryrë, e punojmë përsëri edhe 5 minuta.

E ndajmë brumin në 5 pjesë dhe hedhim miell në tavolinën ku e punojmë. Bëjmë kordona 30 cm të gjatë. Kemi një tavë të vogël në të cilën mbajmë ujë të vakët. Kordonin që kemi bërë e fusim shpejt në ujë të vakët. Më pas, bashkojmë 2 skajet dhe e zhysim në enën ku kemi susamin, që ai të ngjitet kudo.

Ngrohim furrën në 200 gradë e pastaj e ulim në 180 gradë. I pjekim gjersa të marrin një ngjyrë të florinjtë. I servirim të ngrohta.

Si brumin e kuluraqeve, ashtu edhe kur ato janë të pjekura, mund t’i vëmë në ngrirje e t’i përdorim më vonë, duke i ngrohur më parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *