Karakteristikë e kësaj salce të kuzhinës italiane, përveç shijes së veçantë, është se ajo mund të ruhet për një kohë pak a shumë të gjatë. Për të përgatitur një sasi të nevojshme për një familje prej pesë vetësh, duhen këta përbërës:

 

Borzilok, një tufë

Arra ose kikirikë, dy duar

Djathë parmixhano të grirë, 50 gramë

Vaj ulliri, rreth 100 gramë

Uthull, 2 lugë gjelle

Kripë, 1 lugë çaji

Hudhra, 1-2 thelpinj

Piper i zi, sipas dëshirës

Majdanoz, 1 tufë e vogël

 

Përgatitja:

Lajmë dhe thajmë borzilokun. Heqim gjethet nga kërcelli. Ato duhet të jenë fare të thata. Thërrmojmë arrat dhe djathin. Futim borzilokun e majdanozin në blender dhe shtojmë komponentët e tjerë. E përziejmë derisa të bëhet një salcë pak a shumë e ngurtë. Pas kësaj, hedhim uthullën. Në rast se salcën e përgatisim për ta ruajtur, atëhere sasinë e kripës dhe të uthullës e shtojmë paksa. Kavanozat ku do ta hedhim salcën i pastrojmë dhe i pasterizojmë. Po ta mbyllim mirë kavanozin e sterilizuar, atëhere salca mund të ruhet për disa ditë me radhe, madje në frigorifer, edhe për një muaj rresht…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here