Bashkëpunëtoret e Agjencisë Amerikane të Mbrojtjes së Ambientit kanë arritur në përfundimin se vaji i ullirit, përveç vlerave ushqyese, e mbron organizmin edhe nga shumë të këqia të tjera që kanë të bëjnë me ndikimin e ambientit të jashtëm mbi këtë organizëm. Ai, ndër të tjera, luan edhe rolin e filtruesit të ajrit të ndotur, gjë që ndikon direkt në ruajtjen dhe forcimin e shëndetit…
Për të konkretizuar studimet e tyre teorike, ata organizuan një eksperiment në të cilin morën pjesë 40 vullnetarë të shëndetshëm. Gjysma e tyre, për katër javë me radhë, përdorën çdo ditë nga tre gramë vaj ulliri. Gjysma tjetër e pjesëmarrësve nuk e përdorën. Gjatë eksperimentit, të dyja grupet u mbajtën në një kontroll të rreptë përsa i përket thithjes së ajrit të papastër dhe të pastër. Ata që i ishin nënshtruar “kurës së vajit”, dolën nga eksperimenti krejt të shëndetshëm, ndërsa gjysma tjetër, pati probleme jo vetëm me aparatin e frymëmarrjes, por edhe me enët e gjakut apo fuksionimin e mirë të zemrës dhe të mushkërive. Përveç kësaj, në organizmin e tyre u shtua koncentrati i proteinave që nuk e lejojnë krijimin e trombozave në organizëm.
Shkencëtarët, pas disa ekspermentesh të tjera, arritën në përfundimin se një efekt të përafërt jep edhe vaji i peshkut.