-Anja, ti ke qenë e ftuar e një prej eventeve më të mëdha të organizuara në Tiranë, “Muza Competition”. Çfarë të nxiti të fluturoje nga Amerika e largët në Tiranë për këtë event?

-Dëshira për të marrë pjesë në “Muza Competition” në Tiranë ka qenë për një sërë arsyesh, duke përfshirë pasionin për ngjarjet kulturore dhe artistike, dëshirën për të eksploruar dhe për të kontribuar në fushën artistike dhe mundësinë për të ndarë eksperiencën dhe për të parë talentet ne Shqipëri. E konsideroj vërtet një nder! “Muza” ofronë një platformë unike për artistët ndërkombëtarë për të bashkëpunuar dhe për të krijuar lidhje me artistë të tjerë dhe me audiencën vendase, duke sjellë një përzierje të kulturave dhe ideve. Ky ishte viti i parë për mua dhe ishte kaq i veçantë të përjetoja dizajnet e ndërlikuara nga afër dhe të ndaj këtë përvojë me kushërirën dhe mikeshën time të ngushtë – të cilat të dyja jetojnë në Tiranë. Sigurisht, kjo ishte një arsye tjetër e fortë për të vizituar Shqipërinë përsëri. Këto janë kujtimet e lumtura për të cilat jetojmë dhe gjithmonë dua të gjej një mënyrë për të krijuar më shumë kujtime së bashku.

Ky event na bëri krenarë që jemi shqiptarë dhe na dha mundësinë të festojmë kulturën dhe artin tonë me disa nga emrat më të mëdhenj në industry , plus na dha nje fryzim artistik, që e morëm me vete në Amerikë!

-Cila ishte përshtypja jote fillestare me mbërritjen në eventin “Muza Competition” në Tiranë dhe si u krahasua me pritshmëritë e tua?

-Fillimisht, kur mbërrita në eventin “Muza Competition” në Tiranë, isha e mahnitur nga organizimi dhe atmosfera e ngrohtë që e rrethonte këtë ngjarje. Pritja ishte tepër profesionale dhe mikpritëse, duke krijuar një ndjenjë të afërt mes pjesëmarrësve dhe artistëve. Pamja e sallës së dekoruar me kujdes dhe detajet e sofistikuara tejkaluan pritshmëritë e mia, duke e bërë eksperiencën edhe më të paharrueshme. Prania e personaliteteve të njohura si fotografi Fadil Berisha, supermodelja Emina Çunmulaj, dhe dizajnerja e famshme Nicole Miller, i dha eventit një dimension të veçantë dhe një shkëlqim ndërkombëtar. Kjo jo vetëm që konfirmoi rëndësinë e eventit, por gjithashtu tregoi se “Muza Competition” është një platformë e rëndësishme për të shfaqur talentin dhe kulturën shqiptare në skenën globale.

-Cili ka qenë një moment i veçantë apo performancë nga ngjarja që të la mbresa të forta?

-Një moment i veçantë nga ngjarja që më la mbresa të forta ishte ekspozimi ndaj dizajneve të reja dhe takimi me artistë të rinj në këtë hapësirë. Gjithashtu, veçanti ishte takimi me figura të shquara politike si kryetari i bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, bashkëshortja dhe djali i tij. Ky ishte një moment i veçantë sepse ai është kaq i përkushtuar ndaj Tiranës dhe Shqipërisë, dhe gjithmonë kam pas dëshirë ta takoja dhe të bisedoja me të.

-A mund të ndash po ashtu një bisedë, që ke pasur me një personalitet të njohur shqiptar në eventin ku ishe e ftuar?

-Kam pasur disa diskutime me njerëz të jashtëzakonshëm si Fadil Berisha. Kam pasur kënaqësinë dhe nderin të pyesja çfarë mendonte , dhe më tregoi se ishte një nga dizajnet më të mira. Biseduam gjithashtu për planet e tij në Shqipëri për atë javë që po vinte. Po ashtu ishte kënaqësi të flisja me Nicole Miller për kompaninë e saj, veshjen e saj të dizajnuar prej saj, përvojën e saj në Shqipëri deri më tani dhe cilat dizajne i pëlqenin. Biseduam edhe për SHBA-në dhe mundësinë e takimit të njëra-tjetrën sërish shumë shpejt…

-Si ndikoi shkëmbimi kulturor në eventin “Muza Competition” në lidhjen tënde personale me Shqipërinë dhe në studimet e tua akademike në Universitetin Johns Hopkins?

-Arti gjithmon ka pasur një ndikim të madh në lidhjen time personale me Shqipërinë, me boten, dhe në studimet e mia akademike në Universitetin Johns Hopkins. Arti është një mjet i fuqishëm në diplomaci dhe në marrëdhëniet ndërkombëtare. Arti ka aftësinë të lidhëkultura dhe popuj të ndryshëm duke shfaqur emocione, vlera dhe histori të përbashkëta në një mënyrë unikale. Përmes artit, mund të ndërtohen ura të forta të mirëkuptimit dhe bashkëpunimit, duke promovuar dialogun dhe respektin reciprok mes komuniteteve të ndryshme dhe shteteve. Arti gjithashtu jep hapësirë për shprehjen e çështjeve komplekse dhe për të theksuar temat e përbashkëta njerëzore, duke kontribuar në zgjidhjen e konflikteve dhe në ndërtimin e një frymë bashkëpunuese ndërkombëtare.

-Çfarë mesazhi apo këshille do i jepje të rinjve të tjerë shqiptarë që studiojnë jashtë vendit për t’u angazhuar me trashëgiminë e tyre kulturore dhe për të marrë pjesë në evente si “Muza Competition”?

-Një këshillë e rëndësishme për të rinjtë shqiptarë që studiojnë jashtë vendit është të mbajnë gjallë dhe të promovojnë me krenari trashëgiminë e tyre kulturore. Në mënyrë specifike për të marrë pjesë në evente si “Muza Competition”, është e rëndësishme të jenë të hapur dhe të angazhohen aktivisht. Të rinjtë mund të kontribuojnë duke shfaqur talentet e tyre artistike dhe dizajnuese, duke shpërndarë njohuritë dhe duke përdorur aftësitë e tyre për të prezantuar në një mënyrë inovative dhe të frymëzuar trashëgiminë dhe kulturën shqiptare.

Pjesëmarrja në këto evente ofron një mundësi të jashtëzakonshme për të ndarë eksperiencat dhe talentet e tyre me një audienca të gjerë ndërkombëtare, duke ndihmuar në promovimin dhe mbrojtjen e trashëgimisë kulturore të Shqipërisë. Brezi i dytë i Diasporës e  jo vetëm, duhet ta ruajnë e perçojnë gjuhën, zakonet traditat tona duke synuar që ato t’u lihen stafetë më të rinjve. E kështu brez pas brezi kemi anembanë globit copëza Shqiptarie.

Ne brezi ri i emigrantëve nëpërmjet formave të ndryshme të behemi Ambasadorë të Kombit, Atdheut, Shqiptarisë. Për këtë arsye, është e rëndësishme të jenë të gatshëm për të marrë pjesë dhe për të kontribuar në këtë mënyrë në mbrojtjen dhe zhvillimin e trashëgimisë kulturore shqiptare për të ardhmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *