Dark Mode Light Mode

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Follow Us
Follow Us

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use

Si pihet çaji nëpër botë?

Çaji është një pije që bashkon shumë kultura, por njëkohësisht, edhe i ndan. Vende të ndryshme kanë zakonet e tyre për përgatitjen e çajit. Eksploroni disa prej tyre në shkrimin tonë…

1. Çaji i Lartë dhe Çaji i Pasdites, në Britaninë e Madhe
Çaji i Lartë anglez, zakonisht, përfshin çajin e shoqëruar me bukë, byreçka e djathë dhe në fillim ka qenë një vakt që e hante klasa punëtore në fund të ditës së punës, rreth orës 5 pasdite. Ndërsa Çaji i Pasdites, është një eveniment shoqëror që shijohet kryesisht nga klasa e mesme dhe e lartë, ku bashkë me çajin, serviren edhe kekë dhe sanduiçe të rafinuara.
2. Çaji me akull, SHBA
Vera përvëluese i shtyn amerikanët (sidomos në Jugun e nxehtë) ta këmbejnë çajin e nxehtë me atë të ftohtë, një pije që shuan etjen. Ai është plot sheqer, ose shurup aromatik dhe akull.
3. Samovarët, Rusi
Pirja e çajit në Rusi është e lidhur me samovarët, një lloj tenxhereje që kombinon vendin e nxehjes së ujit dhe çajnikun. Në majë të samovarit ndodhet vendi ku mbahet e ngrohtë esenca e çajit të përgatitur më parë, e cila më pas hidhet në një filxhan, hollohet me ujë të nxehtë nga samovari dhe serviret.
4. Koicha dhe Usucha, Japoni
Kultura japoneze njihet për ritualin e servirjes së çajit, i cili është një ceremoni e stërholluar, e njohur me emrin “chado”. Ceremonia e plotë zgjat katër orë dhe përfshin një vakt të lehtë, të ndjekur nga servirja e “koicha”-s (çajit të përqendruar) dhe “usucha”-s (çaj më i holluar), të cilët përgatiten nga një pluhur i hollë çaji jeshil që quhet “matcha”, përzier me ujë të nxehtë në përpjestimet respektive.
5. Çaji me mente, Marok
Çaji në Marok është një përzierje çaji jeshil me gjethe menteje, i ëmbëlsuar me sheqer dhe hidhet në gota nga njëfarë lartësie. Sipas zakonit, është sjellje e paedukatë nëse refuzon çajin e ofruar nga i zoti i shtëpisë.
6. Çaji me gjalpë dhe kripë, Tibet
Po, Cha apo çaji me gjalpë dhe kripë, bëhet nga qumështi i buallicës dhe është një çaj që serviret vetëm në Tibet. Atij i shtohet pakëz kripë dhe gjalpë.
7. Masala Chai, Indi
India është një nga prodhuesit më të mëdhenj të çajit në botë. Një variant popullor çaji është Masala chai, i cili zakonisht shoqërohet me sheqer e qumësht dhe përzihet me erëza si kardamom, xhenxhefil, karafil dhe kanellë.
8. Çaji me tre shtresa, Gjermani
Çaji i nxehtë hidhet mbi disa pirgje sheqeri të bardhë, i cili tretet ngadalë. Më pas shtohet krem qumështi i trashë, duke formuar kështu tri shtresa, të përbëra nga sheqeri, çaji dhe kremi.
9. Çaji jeshil, Kinë
Legjenda thotë se çaji u zbulua për herë të parë nga perandori kinez Shennong, në vitet rreth 2000 p.e.s., kur një gjethe e tharë nga një shkurre çaji, ra në gotën e tij me ujë të nxehtë. Një nga çajrat me të njohur kinezë, çaji jeshil, shijohet si në jetën e përditshme, ashtu edhe nëpër festa.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Ura e Kullës në Londër, ofron bazament prej xhami

Next Post

Ecja, po aq efikase sa edhe vrapi?

Advertisement