Dark Mode Light Mode

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Follow Us
Follow Us

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use

Si e pinë kafen popujt e botës?

Kafja konsumohet në mënyra të ndryshme në vende të ndryshme. Disa e duan me aromë të veçantë, disa e shoqërojnë me qumësht, ndërsa të tjerë preferojnë kokrrat që dalin nga jashtëqitja e kafshëve! Shihni se si popujt e botës shijojnë pijen e dytë më popullore në botë, pas çajit.

1. Indonezia: KOPI LUVVAK apo kafja e maces së egër
Kafja më e shtrenjtë në botë, prodhohet nga farat e kafes që merren nga jashtëqitja e një maceje të vogël, të egër, me emrin shkencor Paradoxurus hermaphroditus.
2. Turqi: TURK KAHVESI
Sipas një proverbi të famshëm turk, një kafe duhet të jetë “e zezë si ferri, e fortë si vdekja dhe e ëmbël si dashuria”. Kafja turke shërbehet nga e ashtuquajtura “cezve” (fjalë që e kemi trashëguar edhe ne, nga turqishtja) prej bakri dhe njerëzit kanë tendencë ta pinë pas vakteve.
3. France: CAFE AU LAIT
Fjalë për fjalë, do të thotë, kafe me qumësht. Në Francë, dita fillon me një gotë kafeje të nxehtë me qumësht (kafja është e holluar), të servirur në një gotë çaji të madhe, aq sa njerëzit mund të ngjyejnë bagetën (bukën tradicionale franceze) ose kruasanët në të.
4. Arabi Saudite: KAHVVA
Kafesë arabët i thedhin kardamom (një lloj erëze me aromë të mirë). Njerëzit atje nuk i hedhin kafes sheqer, por e shoqërojnë atë me hurma të thata, për ta ëmbëlsuar.
5. Itali : ESPRESSO
Ekspresi italian (edhe këtu, e kemi marrë emrin borxh) është një kafe e përqendruar që pihet në sasi të vogla dhe nganjëherë, shoqërohet me pak qumësht. Italianët e pinë kafen e tyre shpejt e shpejt, në këmbë (këtë zakon nuk ua kemi marrë, le ta mbajnë për vete!).
6. Kubë: CAFE CUBANO
Kjo është një kafe e fortë, që tradicionalisht, pihet pa sheqer. Shërbehet në filxhanë të vegjël dhe shijohet në shoqëri.
7. Irlandë: IRISH COFFEE
Kafja irlandeze është, në fakt, një koktejl i kafes të nxehtë me uiski irlandez, e shoqëruar me sheqer dhe krem.
8. Meksikë: CAFE DE OLLA
Atyre që u pëlqejnë erëzat, do t’u shijojë kjo pije meksikane. Kafja aty ziehet me shkopa kanelle, në enë prej balte.
9. Etiopia: BUNA
Kjo ceremoni afrikane e bërjes së kafes përfshin pjekjen e kokrrave në një enë, bluarjen e tyre në një havan druri dhe më pas, zierjen në një tenxhere të veçantë, me fund sferik, të quajtur jebena. I gjithë procesi mund të zgjasë deri në 2 orë dhe kafja shërbehet me kripë dhe gjalpë, në vend të sheqerit.
10. Spanjë: CORTADO
Emri i kësaj pijeje vjen nga fjala “cortar”, që në spanjisht do të thotë “pres”. Pija është një kombinim i ekspresit, me pak qumësht të nxehtë.
11. Greqi: FRAPPE
Herën tjetër, kur ta pini në një Starbuck, kini parasysh se kjo kafe ka origjinë mesdhetare. Kafeja e tretshme përzihet me qumësht të koncentruar, sheqer dhe ujë të ftohtë, për të krijuar një lloj pijeje të shijshme (nganjëherë, i hedhin edhe krem).
Marok: CAFE DES EPICES
Kjo do të thotë kafeja e erëzave dhe është një kafe e fortë, përzierje e farave të susamit, piperit të zi dhe arrëmyshkut, me kokrrat e kafesë.
Australi: FLAT VVHITE
Kjo lloj kafeje u bë popullore në vitet ’80, në Australi e në Zelandën e Re dhe që nga ajo kohë vazhdon të pihet edhe sot. Një flat vvhite përgatitet duke hedhur shkumë qumështi mbi një dozë dopio ekspresi.
14. Austri: MELANGE
Një melange përmban ekspres dhe shkumë qumështi, ose krem (shllak), gjë që e bën atë të ndryshme nga “kushërira” e saj e afërt, kapuçinoja.
8. Vietnam: CA PHE DA
Është kafja e përkryer për ata të cilëve u pëlqen sheqeri. Kafja vietnameze e ka origjinën tek ajo francëze, është e fortë dhe rrjedh ngadalë, nga një makinë kafeje me filtër. Asaj i shtohet më pas një lugë çaji me qumësht panda dhe… kështu krijohet një ëmbëlsirë në një filxhan kafeje.

(Gazetën “Intervista”, të plotë, mund ta blini online, që ditën e daljen në treg, vetëm për 89 cent, në: http://www.pressreader.com/albania/intervista)

Advertisement

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Arritjet më të mëdha shkencore të 2014-s

Next Post

Byrek me mish pule (ose gjel deti)

Advertisement