Dark Mode Light Mode

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Follow Us
Follow Us

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use

Panxhari i sheqerit dhe dobia e tij


Sipas rezultateve të kërkimeve shkencore të një grupi studiuesish të Universitetit të Ekseterit në Angli, ka dalë se panxhari i sheqerit është një nga bimët më të vlefshme për ushqimin e njerëzve. Eksperimentet kanë treguar se lëngu i tij mund të shërbejë si burim energjie; ai e rrit rezistencën e organizmit njerëzor afro 16% më shumë se lëngjet më të mira të frutave dhe të perimeve, duke shtuar në këtë mënyrë aftësinë e konsumatorit për të përballuar ngarkesa të mëdha fizike dhe duke e ndihmuar atë të jetë më aktiv në jetë. Kjo ndodh sepse në përbërjen e kësaj perimeje ka disa kripëra minerale që pakësojnë djegien e sasive të oksigjenit në organizëm, duke shtuar kështu aftësinë e këtij të fundit, për të ruajtur energjitë njerëzore.

Sipas pohimeve të studiuesve, një efekt të tillë nuk e jep asnjë nga perimet e tjera, madje as mjetet e tjera artificiale që ka shpikur njeriu. Shkencëtarët pohojnë se ky zbulim do t’u shërbejë jo vetëm njerëzve të thjeshtë, por edhe sportistëve profesionistë për të vendosur rekorde të reja. Lëngu i panxharit të sheqerit është dopingu më i mirë për t’u dhënë atyre energji në rrugë sa më të natyrshme. Eksperimentet e mëtejshme kanë treguar gjithashtu se ai mund të përdoret si ilaç kundër çrregullimeve metabolike, për shërimin e sëmundjeve të zemrës dhe të enëve të gjakut, si dhe kundër sëmundjeve të sistemit të frymëmarrjes. Gjatë studimeve, shkencëtarët bënë eksperimente me një grup meshkujsh të moshës 19-38 vjeçare. Për gjashtë ditë me radhë, atyre u dhanë për të pirë vetëm lëng panxhari, nga gjysëm litri në ditë dhe pastaj, ata iu nënshtruan disa testeve fizike. Pas disa javësh, testet u përsëritën me lëngje të tjera. Doli ajo që pritej: Pas kurës me lëng panxhari, treguesit për të përballuar ngarkesa të mëdha fizike ishin shumë më të lartë. Më e rëndësishmja është se ky lëng të ngre shumë humorin. Mjekët nuk janë ende në gjendje të shpjegojnë me hollësi të gjithë mekanizmin e këtij ndikimi pozitiv të lëngut të panxharit mbi organizmin e njeriut, por sidoqoftë, rezultatet pozitive duken sheshit. Kërkimet po vazhdojnë. Meqë ra fjala, shkencëtarët theksojnë se gjatë eksperimenteve te pjesëmarrësit nuk u vu re asnjë ngritje e tensionit të gjakut. Ata e ndjenin veten më mirë nën ngarkesat më të larta dhe tensioni i tyre qëndronte brenda normave. Pati raste kur pjesëmarrësit patën anomali në tensionin e gjakut dhe, gjatë kurës, ato u zhdukën. Përdorimi i përditshëm i lëngut të panxharit, sjell uljen e tensionit të lartë një orë pas marrjes së tij. Pas tre-katër orësh, ulja arrin pikën e normalitetit dhe gjendja zgjat kështu për 24 orë rresht. Kjo mbase do të jetë rruga më e lehtë e shpëtimit për miliarda hipertonikë në botë sepse, sikurse dihet, më shumë se 25% e popullatës së globit vuan nga tensioni i lartë arterial, aq më tepër që pikërisht tensioni konsiderohet si një nga shkaqet kryesore të sëmundjeve të zemrës. Prej tij ndodhin 50% e infarkteve dhe 75 % e insulteve.

Advertisement

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Test: Sa i/e prirur je për t’u lidhur seriozisht?

Next Post

Gjeta dashurinë e vërtetë

Advertisement