Ka me mijëra ushqime të plota me shumë vlera ushqyese,
por disa prej tyre në këtë listë
bëjnë më shumë se sa thjeshtë të dhurojnë vlerat e tyre ushqyese – ato na ndihmojnë të shërohemi.
Secili ushqim mbart në vete një listë të shumtë të efekteve shëruese. Si pjesë e një diete të shëndetshme, ushqimet e plota luajnë rol të rëndësishëm duke e ndihmuar trupin tonë që të funksionojnë në mënyrë optimale.
Ka me mijëra ushqime të plota me shumë vlera ushqyese, por disa prej tyre në këtë listë bëjnë më shumë se sa thjeshtë të dhurojnë vlerat e tyre ushqyese – ato na ndihmojnë të shërohemi. Në fakt, secili ushqim në këtë listë mbart në vete një listë të shumtë të efekteve shëruese, duke filluar nga luftimi i kancerit gjer te zvogëlimi i kolesterolit, mbrojtja ndaj sëmundjes së zemrës dhe kështu me radhë. Ushqehuni me këto ushqime të shëndetshme dhe filloni të ndiheni më të shëndetshëm.
Kivi
Ky frut i vogël, plot me vlera ushqyese është gjithashtu përplot me vitaminë C
(dyfish sasinë e portokallit), ka më shumë fibër se sa mollët, dhe mund bananet
si ushqim me më shumë kalium. Përzierja unike e vitaminave dhe mineraleve që
gjenden në kivi ndihmon kundër sëmundjes së zemrës, goditjes, kancerit dhe
sëmundjeve të traktit të frymëmarrjes. Përzierjet natyrale të hollimit të
gjakut që gjenden në kivi funksionojnë pa efekte anësore të aspirinës dhe
gjithashtu ndihmojnë shëndetin vaskular duke zvogëluar formacionin e mpiksjes
spontane të gjakut, zvogëlimit të LDL kolesterinës (kolesterina e keqe), dhe
uljes së shtypjes se gjakut. Shumë studime kanë treguar se kivi jo vetëm që
zvogëlon stresin oksidativ dhe dëmtimin e ADN-s, por gjithashtu ndihmon qelizat
e dëmtuara që të riparojnë vetveten.
Fasulet
Fasulet janë ushqim mrekullibërës. Ulin kolesterinën, rregullojnë sheqerin në
gjak dhe prodhimin e insulinës, ndihmojnë shëndetin e traktit digjestiv
(tretjen) dhe mbrojnë kundër kancerit. Nëse mendon për ushqime me fibër,
proteina, dhe antioksidant ju sigurisht menjëherë ju shkon mendja tek mishi,
frutat dhe ushqimet e plota, epo mendo më shumë – fasulet ofrojnë që të tria në
një pako.
Spinaqi
Spinaqi mbron nga sëmundjet e syve dhe humbjes së të parit, është i mirë për
funksionin e trurit, mbron kundër kancerit të prostatës, zorrëve dhe të gjirit,
mbron kundër sëmundjes së zemrës, goditjes në tru (pika në tru) dhe dementis
(çmendurisë); zvogëlon shtypjen e gjakut, është anti-inflamator, dhe është
shumë i mirë për shëndetin e eshtrave. Spinaqi ka një mori të materieve
ushqyese duke përfshirë këtu sasi të vitaminës K, kalcium, vitaminë A, vitaminë
C, folat, magnez dhe hekur.
Qepët
Qepët kanë nam të keq për shkak të efektit të tyre në erë të gojës, por kjo nuk
është e vetmja pjesë e trupi ky qepa ka efekt. Qepët përmbajnë enzimë të
fuqishme që luftojnë kancerin, konsumimi i qepës ka treguar se ndihmon në
zvogëlimin e rrezikut të kancerit të prostatës dhe ezofagut e gjithashtu është
i lidhur me zvogëlimin e vdekshmërisë nga sëmundja koronare e zemrës.
Hulumtimet sugjerojnë se qepa gjithashtu ndihmon duke mbrojtur stomakun nga
kanceri. Qepët përmbajnë sulfide që ndihmojnë në zvogëlimin e shtypjes së
gjakut dhe kolesterinës (kolesterolit), e gjithashtu përmbajnë edhe peptide që
ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të eshtrave duke stopuar humbjen e
kalciumit dhe mineraleve tjera të eshtrave.
USHQIMET PËR DIARRENË
Diarreja nuk është një sëmundje, por një simptomë. Ajo shoqërohet me dhimbje
barku. Dhimbjet dhe spazmat e barkut kanë dhe mjekimin e tyre popullor. Për
diarre flitet kur heqja e barkut është më e shpeshtë se tri herë në ditë.
Ndërsa kur ajo zgjat deri në disa ditë, flitet për diarre akute; nëse ajo zgjat
me tepër se kaq, kemi të bëjmë me diarre kronike. Shpesh shoqërohet me të
vjella. Shkaku më i shpeshtë i kësaj sëmundjeje janë gabimet kualitative dhe
kuantitative në ushqim. Zverdhja e hershme ose kalimi në ushqim të përzier mund
të jetë shkaku për vjellje dhe diarre. Në disa raste diarreja, e shoqëruar dhe
me përzierje, vjen si rezultat i alergjisë ndaj qumështit të lopës. Njerëzit që
preken nga diarreja kanë etje të madhe, letargji dhe plogështi, sy të gropuara
e pa lot, buzë të thata, zbehje në fytyrë dhe këputje të trupit. Shoqërohet me
dhimbje barku dhe prerje të oreksit. Kjo zgjat për një periudhë më shumë se dy
javë nëse nuk kurohet.
Lëngu i frutave
Në mjekësinë popullore lëngu i frutave ka dhënë rezultate të mira për të
ndaluar diarrenë. Për përgatitjen e këtij lëngu nevojiten 150-200 gramë fruta,
të cilat duhen zierë me 250 ml verë. Nga lëngu i përftuar pihet nga një filxhan
kafeje e ngrohtë.
Karota
Karota është perime i pazëvendësueshëm për shëndetin e njeriut. Kjo perime
këshillohet të konsumohet për të frenuar diarrenë. Ajo rregullon tretjen në
lukth, duke aktivizuar qelizat parietale të tij, e njëkohësisht rrit
peristaltikën e zorrëve, por ndërkohë është shumë efikase te diarreja.
Mendra dhe kamomili
Një kurë tjetër popullore është dhe ajo e përgatitur nga 50 gramë mendër dhe 50
gramë kamomil, të cilat përzihen së bashku. Nga përzierja merren tri lugë
gjelle dhe vendosen në 500 ml ujë të valuar. Mbyllen për dy orë dhe pihen. Para
buke nuk duhet të ëmbëlsohen, ndërsa pas buke duhet ta ëmbëlsoni çajin.
Hudhra
Për dhimbjet e barkut dhe spazmat, kur duket se janë të forta, përdoren 3-4
thelpinj hudhre të shtypura imët, që vendosen më pas në 100 ml raki të forte
rrushi. Kjo mase pihet disa herë kur ndiejmë dhimbjet, derisa ato të ndalen.
Ata që janë prekur nga diarreja dhe që pranojnë ushqim solid duhet të hanë
banane, pilaf, drithëra të ziera, mollë dhe mish të zier.
Frutat e bimët
Në mjekësinë popullore hurmat kanë gjetur përdorim të mirë kundër anemisë, te
sëmundjet e aparatit tretës, të cilat shoqërohen me diarre (jashtëqitje e
shpeshtë). Me mjaft sukses përdoret te sëmundjet e mëlçisë, zemrës, syrit dhe
sistemit nervor.
Kakaoja, kuruese e shumë sëmundjeve
Kakaoja mbron nga sëmundjet kardiovaskulare, stimulon neuronet, kuron gjendjen
shpirtërore. Ajo ka të gjitha vetitë e çokollatës.Stimuluese, antidepresive,
për çdo nevojë afrodiziake. Për disa persona nuk ka shumë ndryshime nga një
drogë. Kakaoja, mes të gjitha ushqimeve, është burimi më i pasur me
“flavanoli”, substanca biologjikisht aktive, të cilat gjenden tek ushqimet
bimore. Të mos i ngatërrojmë me “flavanoli”-t e verës, të cilat mungojnë te
kakaoja. Ato janë substanca intoksikuese, që gjenden në brendësi të saj, që
mbrojnë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe ndihmojnë në mbajtjen hapur të
arterieve. Pak kakao mund t‘i japë një shtysë kujtesës.
Kakaoja, si çaji dhe kafeja, përmban substanca të ngacmuese të cilat veprojnë
mbi receptorët e sistemit nervor, duke rregulluar efektshmërinë e qelizave.
“Flavanoli” nxit një pjesë të mirë të përgjigjeve të neuroneve, që është
reagimi i parë në bazë të fenomeneve shumë të vështira të kujtesës dhe kuptimeve.
Kakaoja përmban Flavan-3-ols, një përbërës i cili ndihmon në uljen e presionit
të gjakut. Përbërësit e kakaos njihen si nga antioksidantët më të përqendruar
dhe që ju mbrojnë realisht nga sëmundjet e zemrës dhe nga kanceri. Po ashtu,
mos harroni edhe çokollatën e zezë, e cila ju mbron nga rreziku i vdekjes.
Kakao:
Të mbron nga sëmundjet kardiovaskulare
Është antidepresive
Bën të mundur uljen e presionit të gjakut
Parandalon kancerin
Zhvillon kujtesën
Ja disa ilaçe natyrale të përdora nga miliona njerëz të cilat ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve:
1. Pini ujë: një praktikë shumë e thjeshtë në dukje, por parandalimi i etjes pengon dhe shfaqjen e shumë sëmundjeve si dhimbja e kokës, ngërçet dhe lodhja.
2. Kafeina: e gjendur në përmbajtjen e shumë ilaçeve pa recete, kafeina mund të qetësojë dhimbjen tuaj në rrugë natyrale duke pirë një filxhan kafe.
3. Vaji i peshkut: bëhet e ditur se vaji i peshkut qetëson dhimbjen duke ngushtuar enët e gjakut në tëmtha dhe pakësuar infeksionin. Ky është një lajm i mirë për ato që ankohen nga migrena.
4. Hani xhenxhefil ose pini hap xhenxhefili: kurimi i përzierjes së stomakut është shumë i vështirë me anë të ilaçeve pa recetë. Përdorimi i xhenxhefilit këshillohet veçanërisht tek gratë shtatzëna të cilat e kanë të ndaluar përdorimin e ilaçeve.
5. Kulpër: Kulpra është efektive ndaj infeksionit të kyçeve dhe duhet të përdoret nga personat që vuajnë nga këta dhimbje. Krahas kësaj qetëson sistemin nervor dhe të sjell gjumë.
SËMUNDJET QË KURON MJALTI DHE
KANELLA
Është konstatuar se përzierja e mjaltit me kanellë shëron shumë sëmundje. Ne po
renditim listën vijuese të sëmundjeve që mund të shërohen me mjaltë dhe kanellë
sipas hulumtimit të disa shkencëtarëve të perëndimit.
Sëmundjet e zemrës
Përgatitet një qull nga mjalti dhe pluhuri i kanellës, lyeje bukën me të, në
vend të xhelatinës dhe marmelatës dhe haje rregullisht për mëngjes. Ajo
zvogëlon kolesterolin në arterie dhe e shpëton pacientit nga sulmi në zemër. Po
ashtu atyre që tashmë e kanë përjetuar atakun kardiak, nëse ata e marrin këtë
ilaç për çdo ditë, atyre ua parandalon sulmin tjetër në zemër. Përdorimi i
rregullt i ilaçit të përmendur më lart normalizon frymëmarrjen dhe forcon të
rrahurat e zemrës. Në Amerikë dhe Kanada, shtëpi të ndryshme të shëndetit kanë
trajtuar me sukses pacientët dhe kanë konstatuar se pasi arteriet e vjetra dhe
venat e humbin fleksibilitetin e tyre dhe bllokohen, mjalti dhe kanella i
rigjallërojnë arteriet dhe venat e tilla.
Artriti reumatik
Pacientët që vuajnë nga sëmundja e artritit mund ta marrin këtë ilaç për çdo
ditë, në mëngjes dhe mbrëmje, një gotë uji të nxehtë me dy lugë mjaltë dhe një
lugë çaji me pluhur kanelle. Nëse ata e marrin këtë rregullisht madje edhe
artriti kronik mund të shërohet. Në studimet e fundit të kryera në Universitetin
e Kopenhagës, është konstatuar se kur mjekët kanë trajtuar pacientët e tyre me
këtë lloj ilaçi të përzier (një lugë mjaltë dhe gjysmë luge pluhur kanelle)
para mëngjesi, ata kishin vënë re se brenda një jave nga 200 njerëz 73
pacientëve krejtësisht ju kishin pushuar dhembjet dhe brenda një muaji, shumica
e pacientëve që nuk kanë mundur me ecin më parë ose të lëvizin përreth për
shkak artritit kanë filluar të ecin pa ndier më dhimbje.
Infektime
Merrni dy lugë gjelle me pluhur kanelle dhe një lugë çaji mjaltë dhe vendosi në
një ujë të vluar, ose të vakët dhe pije atë. Ajo përzierje (ilaç) i shkatërron
mikrobet në fshikëzën e urinës.
Dhimbjet e dhëmbit
Përgatisni një pastë nga një lugë çaji pluhur kanelle dhe pesë lugë çaji mjaltë
dhe vendosi në dhëmbin që të dhemb. Kjo procedurë mund të aplikohet tri herë në
ditë deri sa të ndalet dhimbja e dhëmbit.
Kolesteroli
Dy lugë çaji mjaltë dhe tri lugë çaji pluhur të kanellës, të përzier në 450
gramë në ujë çaji, i jepet pacientit që vuan nga niveli i lartë i kolesterolit,
është vërejtur se ia zvogëlon nivelin e kolesterolit në gjak 10 % brenda 2
orëve. Siç u përmend te pacientët që vuajnë nga sëmundja e artritit, nëse
përdoret tri herë në ditë, shërohet cilido lloj kolesteroli.
Ftohjet
Ata njerëz që vuajnë nga ftohjet e zakonshme apo të mëdha duhet ta marrin një
lugë të vakët me mjaltë me 1/4 e lugës pluhur kanelle në ditë në kohëzgjatje
prej 3 ditësh. Ky procesmarrja e ilaçit në këtë mënyrë do të shërojë shumicën e
ftohjeve kronike dhe do t’i pastrojë sinuset.
Dhimbjet e barkut
Mjalti kur të merret me pluhur kanelle, shëron dhimbjet e stomakut dhe
gjithashtu e pastron stomakun nga ulcerat që nga rrënjët.
Sistemi imun
Përdorimi i përditshëm i mjaltit me pluhur kanelle forcon sistemin imun dhe e
mbron organizmin nga bakteret dhe sulmet virale. Shkencëtarët kanë zbuluar se
mjalti përmban vitamina të ndryshme dhe hekur në sasi të mëdha. Përdorimi i
vazhdueshëm i mjaltit i forcon rruazat e gjakut për t’i luftuar bakteret dhe
sëmundjet virale.
Mostretja
Pluhuri i kanellës i spërkatur në dy lugë çaji me mjaltë, që merret para
ushqimi, liron thartirë dhe i tret ushqimet më të rënda.
Plakja e ngadalshme
Çaji i përbërë nga mjalti dhe pluhuri i kanellës, kur të merren me rregull mund
të ndikojë në mos mplakje. Merrni 4 lugë mjaltë, 1 lugë pluhur kanelle dhe 3
gota uji vloji ato për çaj. Pije 1/4 e gotës, 3-4 herë në ditë. Atëherë si
rezultat i saj lëkurën do ta kesh të freskët të butë dhe jo të rrudhët-të
mplakur.
Puçrrat
Pasta e përbërë nga tri lugë çaji me mjaltë dhe një lugë çaji me pluhur
kanelle. Përdore këtë pastë në puçrra para se të biesh në gjumë dhe laji ato
ditën e nesërme në mëngjes me ujë të ngrohtë. Nëse e përdor për çdo ditë për dy
javë rresht, t’i largon puçrrat që nga rrënjët e tyre.
Infektime të lëkurës
Përdorimi i mjaltit dhe pluhurit të kanellës në masë të barabartë në pjesë të
infektuara shëron ekzemën-dermatitisin, qeretin dhe të gjitha llojet e
infeksioneve.
Humbja e peshës
Përdorimi i përditshëm në mëngjes gjysmë ore para mëngjesit, në stomakun e
zbrazët dhe në mbrëmje para fjetjes, pini mjaltë dhe pluhur kanelle të vluar në
një gotë uji. Nëse këtë e përdor rregullisht, kjo ta zvogëlon peshën madje edhe
personave më të shëndoshur. Gjithashtu pirja e kësaj përzierje rregullisht nuk
lejon të akumulohet dhjamë-yndyrë, madje edhe nëse ai person merr kalori të
mëdha.
Kanceri
Në studimet e fundit të bëra në Japoni dhe Australi është zbuluar se kanceri në
stad të lartë të zhvillimit të tij në stomak dhe eshtra është shëruar me
sukses. Pacientët që vuajnë nga këto kancere të tilla duhet të marrin për çdo
ditë (mëngjes, drekë dhe në mbrëmje) tre lugë çaji mjaltë dhe një lugë çaji
pluhur kanelle në kohëzgjatje prej 30 ditësh.
Lodhja
Në studimet e fundit të bëra është konstatuar se përbërja e sheqerit në mjaltë
është më shumë ndihmëse se dëmtuese e fuqisë së trupit. Qytetarët e moshuar, të
cilët marrin mjaltë dhe pluhur kanelle në masë të njëjtë janë më vigjilent dhe
fleksibël. Dr.Milton, i cili e ka bërë këtë studim, thotë se gjysmë luge e
çajit me mjaltë që merret në një gotë uji dhe ajo spërkatet me pluhur kanelle,
kur të merret për ditë pas fshirjes dhe rreth orës 3 pas dite, kur vitaliteti i
trupit fillon të bjerë, ai ilaç e rrit vitalitetin në trup brenda një jave.
MJALTI, LULE BASANI DHE HUDHRA PËR
ULÇERËN NË STOMAK
Ende nuk dihet shkaku i vërtetë i shfaqjes së saj. Por meqenëse ulcera në më të
shumtën e rasteve është e pranishme te personat, që konsumojnë pije alkoolike,
mendohet se mund të jetë kjo arsyeja pse ajo është më e përhapur te
meshkujt.Njerëzve që vuajnë nga ulcera në stomak nuk u rekomandohet të pinë
kafe. Konsumimi i saj do të ishte e dëmshme për shëndetin e tyre. Gjithashtu,
nuk u këshillohet përdorimi i aspirinave. Njerëzit që konsumojnë alkool dhe që
vuajnë nga kjo sëmundje duhet të tregojnë një kujdes të veçantë. Alkooli i
marrë me aspirinën ose analgjetikë të ngjashëm rrit rrezikun për gjakrrjedhje
nga stomaku.
Mjalti
Një prej mundësive të pakta që përdoret për kurimin e ulcerës në stomak është
mjalti. Vetitë e tij kuruese janë të dukshme nëse ai përdoret të paktën 4 lugë
çaji mjaltë në ditë. Ky përfundim u bë i ditur pas shpalljes së rezultateve të
një studimi të kryer në Zelandën e Re. Në të morën pjesë më shumë se 2000
pjesëmarrës, në të cilin u vërtetuan efektet pozitive të tij. Mjalti kishte në
përbërje të tij elementë, të cilët kishin efekte rigjeneruese, sidomos te
plagët. Ai i pastronte ato dhe i mbronte nga infeksionet e ndryshme. Për
kurimin e kësaj sëmundjeje shpesh mjalti mund të përdoret me lëngun e gjetheve
të murrizit. Çaji këtyre gjetheve duke u përzier me një sasi mjalti duhet lënë
për 24 orë në një enë dhe më pas pihet nga 1 lugë çdo mëngjes.
Lule basani
Lule basani është një nga bimët më të rëndësishme, që rekomandohet për kurimin
e ulcerës në stomak. Çaji i përftuar nga zierja e kësaj bime në një përzierje
me vajin e ullirit, lihet për rreth 40 ditë në një enë prej qelqi. Kur kjo masë
të marrë një ngjyrë të kuqërremtë, atëherë mund të përdoret. Masa e krijuar në
formë kremi mund të përdoret çdo mëngjes derisa ajo të japë rezultatin e dëshiruar.
Hudhra
Njerëzit që konsumojnë në masë hudhrën janë më pak të prekur nga sëmundja e
ulcerës në stomak. Ky është një nga zbulimet e kohëve të fundit. Ajo ka veti
dizinfektuese. Hudhra mund të konsumohet e gatuar, e njomë, por edhe e thatë.
Në rastet kur ajo gatuhet, mundësisht jo shumë të butë, por më e mira do ishte
të skuqet fare pak për të mos i humbur vlerat e saj.Një tjetër mundësi që na
sjell mjekësia popullore është përzierja e majdanozit, grëmit dhe mustaqeve të
misrit. Lëngu i përftuar nga këto bimë pihet për 5-6 ditë. Pas kësaj përzihet
një lugë piper i zi i bluar, 1 lugë sheqer, pak kinë e shtypur dhe vezë e
rrahur. Me këtë përzierje bëhen tableta, të cilat pihen nga 3 në ditë. Edhe ky
mjekim përsëritet për 6 ditë radhazi.
Domatja, mbrojtësja e shëndetit
Dhjetë kokrra domate në javë ulin rrezikun për t’u prekur nga sëmundjet me 60
për qind.
Domatja është një nga perimet më të njohura për vlerat e saj kuruese. Për
vlerat e saj ushqyese, domatja ka gjetur përdorim të gjerë. Ajo është e pasur
me Vitamina C dhe A. Gjithashtu, domatja përmban kripëra minerale, acide
organike etj. Ndër kripërat, vend të rëndësishëm zënë potasi, fosfori, kaliumi,
hekuri, magnezi raporti i të cilave krijon një ekuilibër të përsosur të
ushqimit. Domatja përmban edhe antibiotikë bimorë si tomatina, e cila shërben
në shërimin e sëmundjeve të lëkurës dhe të aparatit tretës. Lëngu i domates
ushtron ndikim të madh në shërimin e plagëve të infektuara si dhe të ulcerave
kronike. Ai vepron gjithashtu mbi sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut.
Domatja ndikon në kurimin e formave të lehta reumatike. Gjithashtu, ajo ka veti
kuruese edhe për nefritin, artritin dhe kapsllëkun.
Pas Vitaminës C dhe antioksiduesve, zbulimet e fundit për të parandaluar
kancerin e vënë theksin te glikopeni, që është dhe përbërësi kryesor i domates.
Për të luftuar plakjen, për të parandaluar kancerin apo për të pasur një lëkurë
të bukur, asgjë nuk do të ishte më e çmuar se sa marrja gjatë vakteve të ditës
të një “ilaçi” me emrin domate. Atë mund ta përdorësh të “gjallë”, në salcë,
gjellë, sallatë, makarona, rizoto, supa, koktej (kokteji i famshëm “Bloody
Mary” përgatitet me lëngun e domates) apo në gatime të ndryshme, për të cilat
nuk është e nevojshme të konsultohesh me ndonjë mjek apo të kesh recetë për t‘i
blerë.
Antioksiduese
Është vërtetuar se domatet kanë veti magjike, janë të shijshme, ekonomike, por
mbi të gjitha janë aleate të çmuara për shëndetin. Prania e madhe e
antioksiduesve shkatërron radikalet e lira, cilësohet nga shumë ekspertë si
dhurata e natyrës, prandaj domatet luftojnë sëmundjet. Është zbuluar se këto
substanca arrijnë rezultate të shkëlqyera, madje mund të krahasohen edhe me
ilaçet tradicionale që mund të shkaktojnë edhe dëme. Domatet janë të pasura me
betakaroten, likopen (substanca që u jep atyre ngjyrën e kuqe) dhe me vitaminat
më të mira dhe më efikase se çdo gjë tjetër në luftën kundër plakjes.Jo më kot
është cilësuar si fryti më i përhapur në botë pas mollëve, bananeve, rrushit
dhe portokallieve. Në të vërtetë, nuk ka këshillë më të mirë sesa të hash
ushqime që jo vetëm nuk të sëmurin, por mbi të gjitha të mbrojnë.
Antikanceroze
Laboratori i artë i natyrës është në gjendje të na ofrojë gjithçka, sidomos kur
shkenca ka zbuluar me kujdes virtytet e produkteve të saj. Kërkimet mjekësore
që shtohen vit pas viti kanë treguar se domatet dhe produktet e tjera ku ato
përdoren kanë aftësinë të jenë antikanceroze dhe të ulin rrezikun e zhvillimit
të kancerit. Sipas ekspertëve, konsumi i rregullt i saj ul pothuajse me tri
herë mundësinë për t‘u prekur nga kanceri i prostatës, zorrës së trashë,
mushkërive apo pankreasit dhe se efekti “mbrojtës” i detyrohet tërësisht
likopenit, përbërës që gjendet me shumicë te domatja dhe është një armë e fortë
në luftën kundër kancerit. Fillimisht, diçka e tillë dukej e pamundur, por
faktet tregojnë se likopeni dhe antioksiduesit e domates mund të parandalojnë
dhe reduktojnë zhvillimin e llojeve të ndryshme të kancerit, sidomos atij të
prostatës te meshkujt, ndaj konsumi është i rëndësishëm për organizmin.
Konsumimi
Dhjetë kokrra domate në javë, të freskëta, të gatuara apo produkte të saj, mund
të ulin rrezikun e prekjes nga sëmundjet me 60 për qind. Sigurisht që mjekët
duan t‘i bindin njerëzit të hanë domate dhe produktet që rrjedhin prej saj,
pasi mund të reduktojnë rrezikun e përhapjes së shumë llojeve të kancerit, por
kjo nuk do të thotë se ata duhet të hanë vetëm domate. Por domatet duhet të
jenë shoqërueset e para të një diete të pasur ushqimore me fruta dhe perime.
Nga ana tjetër, ajo mund të ndihmojë edhe në uljen e kolesterolit të keq në
gjak. Studimet e fundit të mjekëve finlandezë treguan se salca e kuqe e quajtur
ndryshe “ketch up” largon kolesterolin e keq në organizëm. Sipas kërkimit
finlandez, salca e kuqe, aq e dashur për anglezët dhe jo vetëm për ta, është
një minierë e artë për zemrën dhe mjafton një sasi e vogël në ditë për të
mbajtur tërësisht nën kontroll vlerat e LDL, të ashtuquajturin “kolesteroli i
keq”.
DARDHA ME VETI KURUESE
Ky frut i ëmbël përbën një burim të madh vitaminash dhe kripërash minerale.
Dardha nuk përmban substanca që shkaktojnë alergji, prandaj rekomandohet si
ushqim për foshnjat dhe për personat alergjikë.Në çështjen e shëndetit edhe
dardha do të vendosej krahas mollës dhe portokallit. Dardha para ngrënies ashtu
si molla, nuk duhet qëruar, pasi shumë vitamina ndodhen në lëkurën e saj.
Aftësitë kuruese të dardhës janë:
1. Lëngu i dardhës ndihmon qetësimin e fytit të irrituar nga kolla.
2. Është mjaft e njohur për vetitë e saj zbutëse dhe qetësuese, sidomos kundër
djegieve të stomakut, dispepsisë, gastriteve, koliteve dhe problemeve të zorrës
së trashë.
3. Dardha përmban një substancë të quajtur pektinë, e cila qetëson zorrën e
trashë në raste diarreje apo kapsllëku.
4. Luan rol në uljen e kolesterinës në gjak.
5. Vetitë e saj diuretike ndihmojnë në jashtëqitjen e shpejtë të toksinave nga
organizmi, duke rritur edhe prodhimin e acidit urik, çka ndihmon në personat me
artrit urik.
6. Vetitë e saj pastruese ndihmojnë në uljen e dhimbjeve të kyçeve.
7. Dardha përmban elementin bor, i cili ndihmon në mbrojtjen e organizmit nga
osteoporoza.
8. Dardhat njihen për efektet e tyre pozitive në forcimin e kockave.
Këtij fruti i shfrytëzohen kokrrat, gjethet, rrënjët dhe lëkura e degëve apo e
trungut (gjethet mund të përdoren edhe gjatë dimrit si të thata, nëse mblidhen
në verë dhe thahen në hije). Ky frut shëron rrugët urinare dhe prostatën.
Përgatitja
Merren 100 gr gjethe të freskëta dardhe apo të thata, futen në një litër ujë të
posavluar dhe lihen 30 minuta të mbuluara. Ftohet dhe kullohet dhe pihet 3 herë
në ditë nga një gotë çaji, para buke 5 ditë radhazi.Merren 40 gr lëkurë apo
lëvore dardhe dhe zihen 30 min me 200 ml ujë në enë të mbuluar.
Ftohet, kullohet dhe pihet nga një gotë ujë esëll në mëngjes për 12 ditë me
radhë. Çaji përgatitet çdo ditë në temperaturë mesatare.Për shërimin e
hemorroideve merren 50 gr lëvore të thata të dardhës, 10 gr lëvore të thata
qepe, 20 gr rrënjë hithrash. Të gjitha përzihen dhe zien për 30 minuta me 250
ml ujë.Ftohet e kullohet dhe pihet 3 herë në ditë para buke (duhet të pihen 2
doza për 2 ditë).
Hithra, ilaç për veshkat,
reumatizmin dhe artritin
Hithra, mbretëresha e bimëve popullore që pastron gjakun. Një gotë çaj në ditë
lëng hithre, ilaç për veshkat, reumatizmin dhe artritin.Në mjekësinë popullore
hithra njihet si mbretëresha e bimëve mjekësore, për shkak të efekteve të saj
pozitive në shërimin e disa sëmundjeve. Përdorimi i kësaj bime gjatë periudhës
së pranverës dhe verës ndihmon në pastrimin e gjakut dhe tek të sëmurët me
anemi.
Këshillohet që gjatë kësaj kohe të
konsumohet sa më shpesh bima e hithrës në formë sallate ose dhe e gatuar në
supë ose byrek.Gjithashtu, mund të pihen 3 gota çaj në ditë nga kjo bimë. Kjo
bimë ndihmon edhe në problemet që mund të shfaqen në mëlçi dhe për prodhimin e
lëngut në tëmth. Për këtë qëllim mjekët rekomandojnë të pihet një gotë në ditë
nga çaji i përgatitur i hithrës. Është mirë që ai të pihet herët në mëngjes për
të dhënë dhe efektin e duhur. Një ndihmesë të madhe jep hithra edhe për një
funksionim sa më të mirë të veshkave dhe sëmundjeve të tjera reumatike dhe
artritin.
Për të përgatitur çajin nevojitet një lugë nga bima e tharë dhe e grimcuar. Kjo
masë hidhet në një gotë me ujë të nxehtë dhe lihet në qetësi për 15 minuta.Më
pas kullohet dhe pihet 3 herë në ditë nga një gotë. Një tjetër mënyrë për të
shëruar dhimbjet e reumatizmit është edhe vendosja e bimës së freskët në
kontakt të drejtpërdrejtë me lëkurën.Vendi i dhimbjes rrihet me bimën e freskët
derisa te dallohet një si pullë gjaku. Një efekt të menjëhershëm jep kjo bimë
edh në rastet e diarresë.
Që ky problem të kalojë shpejt dhe lehtë, duhet të pihet çaj hithre.Marrja e tij duhet të konsiderohet si një masë e rëndësishme për qetësimin e gjendjes. Te nënat me fëmijë të vegjël, përdorimi i hithrës ndihmon në prodhimin e qumështit aq i rëndësishëm për shëndetin e fëmijës.Në kozmetikë ndihmon kundër rënies së flokut dhe zbokthit. Personat që kanë probleme me zbokthin u rekomandohet larja e kokës me lëngun që përftohet nga zierja e hithrës.
Është mirë që larja të kryhet dy herë në javë dhe të vazhdojë deri në eliminimin përfundimtar të zbokthit.Larja e kokës me ujin e hithrës këshillohet edhe për ata, që kanë probleme me rritjen e ngadaltë të flokut. Për të pasur flokë të gjatë e të shëndetshëm rekomandohet larja e flokut me këtë bimë.Efektet anësore të hithrës janë ende të panjohura. Por, është e dëmshme të përdoret te personat, që kanë akumulime ujore si pasojë e aktivitetit të kufizuar të zemrës dhe veshkave, pasi është një çaj që nxit largimin e ujërave nga trupi.Hithra mund të përdoret në gatime për të zëvendësuar spinaqin, mund të përdoret si sallatë ose të zihet për supë.Hithra përmban sasi të konsiderueshme të vitaminës A dhe C, vitaminë K, amin si histamina, serotoninë dhe minerale siç është hekuri shumë i rëndësishëm për organizmin e njeriut. Pra, për shkak të vlerave të shumta që ajo përmban dhe efektet e saj janë të menjëhershme.
SI TË SHMANGNI SËMUNDJET E ZORRËVE?
Këshillat më të fundit që japin mjekët për të shmangur sëmundjet e stomakut,
aparatit tretës dhe zorrëve.
Kurat popullore për sëmundjet e
zorrëve
Sëmundjet e zorrës, që prekin si funksionin sekretor, ashtu edhe atë lëvizës të
këtij organi, mund të jenë pasojë e ndryshimeve lokale në mbulesën e mukozave
dhe neuroreflektore (me anën e nervave) dhe humorale (me anën e substancave që
gjenden në gjak).Ndryshimet kryesore që vihen re në këtë trakt mund të
përmblidhen si: në pakësimin ose shtimin e sekretimit të gjëndrave të zorrës,
që ndikon në procesin e tretjes dhe të thithjes së substancave të ndryshme nga
zorrët; në pakësimin ose shtimin e lëvizjes (peristaltikës) së zorrës si pasojë
e ndryshimeve nervore ose muskulore në to; në çrregullimet nga parazitët ose
mikroorganizmat, të cilët mund të shkaktojnë këto gjendje patologjike: tretje
të ushqimit me vështirësi të shoqëruara me grumbullimin gazesh, meteorizëm;
acarim, katar të mbulesës mukozë të zorrës të shoqëruar me dalje jashtë të
shpeshta ose me heqje barku, diarre, kapsllëk (konstipacion) të shoqëruar me
dhembje të anës së majtë ose të djathtë të barkut, zhvillim të parazitëve dhe
të mikrobeve, të cilat dëmtojnë mukozën, helmojnë organizmin me produktet e
tyre jetësore ose shkaktojnë mahisjen (inflamacionin) e mbulesës mukoze, që
shoqërohet me dhembje, heqje barku ose kapsllëk.
Mahisja ose pezmatimi i zorrës së
hollë (enteriti)
Mund të shkaktohet menjëherë ose pas një kohe të gjatë nga agjentë të ndryshëm
patologjikë. Ajo shoqërohet me dhembje, heqje barku, fryrje të zorrëve nga
gazrat dhe çrregullime të tjera. Në këto raste është e domosdoshme dieta dhe përdorimi
i barnave që pastrojnë zorrën, sepse ato ndihmojnë në shpejtimin e shërimit.
Në mjekimin e mahisjes së zorrës së hollë ndihmojnë bimët që përmbajnë
mucilagje e pektina, si mollët e grimcuara hollë dhe çajrat e ngrohta në vend
të ujit, që përgatiten me tërshërë, oriz, karotë, salep, elb, etj. Por bimët,
nga të cilat fitohen çajrat kundër enteritetit, duhet të përmbajnë para së
gjithash, taninë, të cilat me efektin e tyre rrudhës lidhen me shtresën
proteinike të mukozës duke formuar një cipë mbrojtëse. Ato jo vetëm që mbrojnë
zorrën, por edhe ulin pezmatimin, duke ngushtuar enët e gjakut.
Gjithashtu, shfrytëzohen edhe bimët me vajra të etershme e me substanca
azulenike që kanë veti të efektshme kundër pezmatimit (antiinflamator). Në
mjekësinë popullore dhe shkencore takojmë një radhë bimësh, të kombinuara
ndërmjet tyre ose jo, për mjekimin e enteritetit, si: ftoi, mushmolla, thana,
kulumbria, gështenja, boronica, arra, bar pezmin njëmijë fletësh (bishtamithi),
trëndafili i egër, hudhra, luleshtrydhja, bargjaku, manaferra, mendra, trumza,
sherbela, shega, vidhi, tërfili i livadheve, etj.
Mahisja e zorrës së trashë (koliti)
Mahisja e mukozës së trashë mund të shkaktohet gjithashtu menjëherë ose pas një
kohe të gjatë. Ajo mund të shoqërohet me heqje barku, diarre, e cila shpesh
kthehet në kapsllëk. Diarreja shpesh është me shkumë, e cila në raste më të
theksuara, del e përzier me gjak me pjesë të patretshme ushqimi dhe me copëza
nga mukoza e zorrës.
Ndryshe nga koliti i menjëhershëm akut, forma e zgjatur kronike është proces që
mjekohet me vështirësi dhe ngadalë. Dieta edhe në këtë sëmundje ka rëndësi të
veçantë dhe si rregull, duhet përdorur ushqimi i lehtë që asimilohet shpejt dhe
që nuk formon shumë celulozë. Mjekimi i kolitit bëhet, në radhë të parë, me bimë
mjekësorë që përmbajnë taninë me veprim antiseptik (fenole dhe polifenole), me
bimë me esenca që kanë veprim antiinflamator dhe ato me mucilagje dhe pektina.
Çajet që përdoren për mjekimin e kolitit duhet të merren për një kohë të gjatë,
për një efekt më të mirë. Një lloj çaji duhet të zëvendësohet herë pas here me
një lloj tjetër. Çaji mund të përzihet me lëngje frutash për të rregulluar
shijen e tij. Për mjekimin e kolitit ka dhënë rezultate të mira kura me bar
majasëlli (Teucrium polium), e cila vazhdon 20 ose 30 ditë. Bari i majasëllit
jep gjumë.
Heqja e barkut (diarreja)
Diarreja është dukuri që sjell shumë sëmundje akute apo kronike, prandaj
suksesi i mjekimit të saj lidhet ngushtë me mënjanimin e shkaktarit. Nganjëherë
diarreja kalon shpejt dhe lehtë, duke respektuar regjimin e dietës dhe
përdorimin e kurës përkatëse. Vëmendja e veçantë i duhet kushtuar diarresë dhe
barkut të fëmijëve të moshës së gjirit gjatë verës, të cilët disa herë janë
vdekjeprurës për ta.
Marrja e lëngjeve duhet të konsiderohet si një masë e rëndësishme mjekimi, veçanërisht në formën e çajrave bimorë që përmbajnë, për shembull: mendër, kamomil, çaj kinez, mollë, etj; dhe shumë bimë të tjera që përmbajnë taninë, mucilagje e pektina, ndërmjet të cilave vendin e parë e zënë sythat (majat e kërcejve) dhe gjethet e manaferrës, boronica, hithra, lulebasani, bargjaku, rigoni, hudhra, thana, sherbela, bar pezmi, bishtamithi, kulumbria, vidhi, shega, etj. Përvoja ka treguar se edhe kurat popullore kanë dhënë rezultate të shkëlqyera në shërimin e shumë sëmundjeve.Disa prej kurave të përgatitura me bime mjekësorë përdoren edhe për shërimin e sëmundjeve të barkut. Mjekët rekomandojnë që në dietën e përditshme të mos mungojnë asnjëherë ushqimet e pasura me hekur, si mish, peshk, shpretkë, vezë, perime, fruta, etj.
Kapsllëku (konstipacioni)
Edhe kjo dukuri është pasojë e ndikimit të faktorëve të ndryshëm në organizëm.
Kapsllëku vjen si pasojë jo vetëm e sëmundjeve të zorrës së trashë, por edhe e
organeve të veçanta dhe të organeve në tërësi.Shpesh ai shkakton lindjen e
migrenës dhe të dhembjeve të kokës, dobësi të përgjithshme, shqetësime dhe
vështirësi e dhembje në bark, etj. Respektimi i regjimit dietetik duke marrë
ushqim të pasur me celulozë (barishte) dhe duke bërë lëvizje, gjimnastikë, ecje
të gjata dhe shëtitje në ajër të pastër është faktor që parandalon lindjen e
kapsllëkut. Për të luftuar kapsllëkun mund të përdoren bimë të ndryshime që
përmbajnë glukozite antrakinonike, siç janë drunakuqi, pastaj bimë me mucilagje
si mëllaga, liri, kulumbria, etj; të cilat jepen të vetme ose të kombinuara në
formë çaji.
Kundër kapsllëkut arrihen rezultate të mira edhe duke përdorur komposto
kumbullash, lëng lakre të shtrydhur, lakër turshi, etj. Në rast se dhembjet e
barkut bëhen të shpeshta, mjekët këshillojnë përdorimin e frutave të freskëta
që përmbajnë vitaminë C, e cila ndihmon në absorbimin ose marrjen e hekurit.
Nëse pimë kafe, çaj, kakao apo edhe lëngje të tjera që përmbajnë kafeinë, duhet
t’i marrim dy orë para ose pas ushqimit, sepse vështirësojnë absorbimin e
hekurit.
Mjekimi popullor për dhembjet e
shpinës
Midis dy vertebrave të shtyllës kurrizore ndodhet një kërce në formë jastëku
apo disku, i cili ndalon fërkimin e sipërfaqeve kockore midis tyre, siguron
elasticitetin, lehtëson lëvizjet dhe bën shpërndarjen e peshës së shtyllës. Kur
ky jastëk prej kërci dëmtohet, humbet formën e tij normale, dhe del nga vendi
duke shtypur kështu rrënjët e nervave që fillojnë pikërisht nga trupat e
vertebrave, kemi të bëjmë me hernie diskale.Për të përmirësuar dhimbjet e
shpinës dhe nervin shiatik, duhet të merrni 20 gjethe të njoma të Urthit. E
zieni në 4 gota ujë për 20 minuta. Pasi kullohet, pini një filxhan çaji në
mëngjes esëll dhe 1 filxhan çaji para gjumit të ëmbëlsuar me pak mjaltë. Kura
vazhdon 1 muaj. Ndërkohë që prej vitesh aplikoj fizioterapinë kineze, masazh me
akull dhe vaj për hernien diskale, nervin shiatik, spondiloatrozë të qafës dhe
lumbare të shpinës, që ka pasur sukses në këtë drejtim. Çdo i sëmurë duhet të
bëjë 10-15 ditë masazh çdo ditë, nga 30 minuta seanca.
Por, ekziston edhe një ilaç popullor: disa bimë në alkoolaturë që pihen 2 herë nga 20 pika para buke. Për nervin shiatik merrni 100 gramë tinturë jodi, 30 gramë vaj gruri, 4 lugë gjelle me vaj ulliri, 1 lugë gjelle me naftalinë, 30 tableta aspirina, 1 kuti rozmarinë të njomë. I përzieni në një enë së bashku dhe lihen në qetësi për 5 orë. Bëhet një formë pomade për lyerje pastaj çdo ditë. Me këtë i bëhet masazh këmbës për 15-20 minuta, atje ku është ngacmuar nervi shiatik. K
jo vazhdon 7-10 ditë rresht. Merrni 20 gramë kore shelgu, gjethe dhe sythe mështekne, 10 gramë lule shtogu, pak lule bliri, gjethe hithri si edhe këputje. Pasi imtësohen mirë dhe përzien, merrni 1 lugë nga kjo përzierje dhe e zieni në një enë me kapak të mbyllur për 5 minuta, me 200 ml ujë. Pas 10 minutash hiqet nga zjarri, kullohet dhe pihet sa më i ngrohtë. Nëse dhimbjet e nervit shiatik janë të forta, nga përzierja merrni 4 lugë, dhe i vloni 5 minuta në gjysmë litri ujë. Pas 10 minutash largohet nga zjarri, kullohet, ëmbëlsohet me pak mjaltë dhe pihet çdo 2 orë nga 1 gotë çaj, por të jetë sa më i nxehtë. Merrni 2-3 kallinj nga bredhi i bardhë. Përvëlojeni me 200 ml ujë të sapovaluar. Pas 2 orësh kullohet. Ëmbëlsojeni pak me mjaltë dhe pijeni të ngrohtë në mëngjes esëll dhe mbrëmje vonë, nga një gotë çaji.
Mjekësia bimore arabe për kurat me
bimë natyrore
Nervi shiatik është ai nerv që inervon muskujt e pasmë të kofshës dhe të
kërcit. Shtypja e këtij nervi nga një hernie diskale që del nëpërmjet vertebrës
së 5-të lumbare dhe të parës sakrale (L 5- S 1), jep dhimbje që përhapet në të
gjithë pjesën ku kalon ai. Kur hernia diskale del nëpërmjet vertebrës së 4-ët
lumbare, dhe vertebrës së 5-të lumbare, ajo shtyp nervin e 5-të lumbar dhe
vertebrës së 1-rë sakrale (S 1). Simptomat e kësaj sëmundje janë: mpirja e
gjymtyrëve të poshtëm (këmbëve), dhembje e fortë dhe pamundësi ecje në distanca
të gjata. Shkaqet më të rëndësishme të kësaj sëmundje janë: malcimi i nervit
shiatik dhe rrëshqitja kërcore (hernia diskale) që shkakton shtypjen e këtij
nervi.
Ilaçi për sëmundjen e nervit
shiatik:
1. Ngrënia e një luge të vogël nga farat e bimës (harmel peganum – african
rue), të bluara imët, një herë në ditë esëll në mëngjes, për 12 ditë rresht.
2. Ngrënia e një luge të madhe nga pjalma e mbledhur nga bletët, dy herë në
ditë: një lugë para dreke me gjysëm ore dhe një lugë para darke me gjysëm ore.
Pjalma e bletëve shquhet për përmbajtjen e grupit të vitaminave (B), një
vitaminë shumë e rëndësishme për shëndetin nervor. Por nëse kjo sëmundje është
shkaktuar nga rrëshqitja kërcore (hernia diskale), atëherë ilaçi për të është
ky:
Lëvorja e bimës (Common caper bush; Latinisht: Capparis spinosa) duke e
përdorur në formë komprese në qendrën e dhimbjes, për 20 minuta. Kjo gjë duhet
të vazhdojë 10 ditë rresht. Tërheqim vërejtjen se lëvorja e kësaj bime
konsiderohet prej bimëve të nxehta (që ka veprim nxehës në organizmin e
njeriut) dhe përdorimi i saj për më shumë se 10 ditë është gabim. Mënyra e
përgatitjes së kompresës është kjo: Bluhet një sasi e mjaftueshme nga lëkura e
njomë bimës dhe vendoset mbi vendin e dhimbjes.
Si të largoni astmën dhe sinusitin
Disa nga këshillat ndihmojnë për kapërcimin e kësaj sëmundje, qoftë e shkaktuar
nga cilido faktorë.
1. Lani jastëkët dhe çarçafët me ujë të nxehtë dhe i lini në diell që të marrin rrezet e tij në mënyrë direkte.
2. Mos vendosni tapete në dhomën e të sëmurit, përndryshe duhet t’i pastroni mirë ato vazhdimisht.
3. Lani kokën sa më shumë të mundeni gjatë javës, së paku tre herë, për të pastruar zbokthin me të cilin ushqehet mola. Këshillohet vendosja e një luge të madhe nga uthulla e mollës në ujin me të cilin lan kokën.
4. Lani mbulesat dhe batanijet e të gjithë familjes vazhdimisht në mënyrë të rregullt.
5. Ajrosni dhomën dhe mundësoni që rrezet e diellit të futen në të.
6. Për kurimin e gjendjes së nxjerrjes së sekrecioneve dhe të infeksionit të pjesës së sipërme të sistemit të frymëmarrjes këshillojmë që të përdoret menjëherë uthulla e mollës ose e rrushit, ose xhenxhenfili, duke marrë një lugë të madhe dhe ta përziesh me një gotë ujë, pastaj ta ëmbëltosh me një lugë të madhe mjaltë dhe ta pish. Këtë mund ta përsëritësh disa herë gjatë ditës dhe natës menjëherë në shfaqjen e këtyre simptomave.
7. Largoju rritjes së kafshëve shtëpiake dhe të zogjve brenda shtëpisë, ose së paku të mbahen larg dhomës së sëmurit.
8. Për kurimin e të vjellës së hidhët që zmbrapset nga stomaku këshillojmë të pini një gotë lëng kamomili në mëngjes dhe një gotë lëng koperi në mbrëmje. Këshillohet që ngrënia e darkës të bëhet herët, 2-3 orë para fjetjes.
9. Bllokimi i arterieve apo ngushtimi i tyre shkakton simptoma të ngjashme me këto të sinusitit, dhe për këtë këshillojmë përdorimin e hudhrës.
10. Simptomat e astmës shtohen edhe më shumë gjatë natës tek të prekurit nga alergjia apo infeksioni i sinuseve, si rezultat i grumbullimit të sekrecioneve që vijnë nga sinuset në rrugët e sipërme të frymëmarrjes nga që nuk nxirren në mënyrë të rregullt gjatë gjumit.
11. Pakësimi i simptomave të sëmundjeve alergjike, veçanërisht ato të astmës, mund të ndodhë edhe me largimin nga përdorimi i lëndëve të dëmshme për sistemin e frymëmarrjes, siç është duhani, thithja e aromave të ndryshme (temjanit), bojërat, përdorimi i parfumeve të ndryshme brenda shtëpisë, etj.
12. Këshillojmë zonjat që të mos neglizhojnë në përdorimin e maskave të gojës dhe hundëve gjatë përdorimit të lëndëve pastruese kimike në shtëpi, pasi që janë vënë re raste të reumatizmit që janë shkaktuar nga thithja e lëndëve kimike pastruese.
13. Ju kujtojmë se astma është sëmundje me pasoja të rënda për jetën, sa që në çdo 250 vdekje që ndodhin në botë, njëra prej tyre është për shkak të astmës.. Po sipas statistikave të OBSH-së, astma vihet në radhë me diabetin dhe cirrozën e mëlçisë për nga numri vjetor i pacientëve (15 milion raste) që kanë kaluar në invalidë për shkak të këtyre sëmundjeve, gjë e cila tregon për përhapjen dhe rrezikun e saj.
Misri si ilaç
Sot misri radhitet në drithërat më të rëndësishëm në botë. Shërben për ushqimin
e njeriut, ndërsa përdoret edhe në përpunimin e prodhimeve industriale.
Misri përmban shumë pak yndyrë, ndërsa është i pasur me niseshte, albumina dhe sheqer. Përmban vitamina B dhe C, thartirë folike, fosfor, kalium dhe magnez. Me pjekje ose zierje, misri bëhet akoma më i shëndetshëm, sepse lirohen molekulat të cilat e mbrojnë organizmin nga ndikimet e dobëta të radikalëve të lirë. Kokrrat e misrit janë të pasura me fijeza të cilat e ulin nivelin e kolesterinës në gjak. Misri mbron nga kanceri, nga sëmundjet e zemrës, nga. katarakti dhe nga sëmundja e Alzhaimerit.
Misri u rekomandohet edhe
shtatzënave në tre muajt e parë. Në mjekësinë popullore është i vlefshëm
sidomos tufa e misrit, që është mjet i jashtëzakonshëm për tajit jen e urinës
si dhe mjet shumë i dobishëm dhe jo i dëmshëm për dobësim (ulje të peshës).
Përmban shumë fijeza bimore dhe kështu zvogëlon rrezikun nga shfaqja e kancerit
të zorrës së trashë.
Çaji nga tufa e misrit përdoret te rastet e sëmundjeve të rrugëve urinare, te
sëmundjet e zemrës, edemat dhe reumatizmi. Nëse përdoret një kohë të gjatë, i
zbërthen gurët dhe e qet rërën nga veshkat.
* 1 lugë e tufës së tharë të misrit qitet në 3 dl ujë të valë. Zien 3 minuta. Pihet 3 herë në ditë nga një filxhan çaj.
Për uljen e tensionit të gjakut: 3 lugë miell misri qiten në 3 dI ujë të ftohtë. Lëngu i përgatitur nuk duhet të përzihet. Mielli lihet në fund të enës si telfe. Ky lëng duhet pirë çdo ditë, për një periudhë të gjatë kohore, ndërsa kujt i pëlqen, mund ta shfrytëzojë në vend të ujit.
Çaji për dobësim:
* 40 g kokrra misri qiten në l litër ujë dhe zihen 10 minuta. Çaji i përgatitur pihet gjatë ditës në sasi të vogla.
*l lugëz e tufës së tharë mirë (nëse nuk është plotësisht e tharë humb nga efekti), përvëlohet me një filxhan ujë të valë, lihet për disa minuta dhe kullohet. Merret nga l lugë çaji të nxehtë të pasheqerosur çdo 2-3 orë.
Mjekimi i shumë sëmundjeve i fshehur
tek ushqimet
Keni probleme me aneminë apo lodheni shpejt? Mjekimi i shumë sëmundjeve të
cilat shfaqen tek femrat është i fshehur tek ushqimet. Hidhini një sy pesë
ushqimeve fantastike të botuara në revistën Reader’s Digest për t’u mbrojtur
nga kanceri i gjirit apo dëmtimi i kockave në të ardhmen:
1. Mishi: Në krahasim me meshkujt anemia shfaqet
më shumë tek femrat. Niveli i ulët i hekurit në gjak shkakton një lodhje të
përgjithshme. Tek mishi pa yndyrë gjendet më shumë hekur dhe më pak yndyrë. Në
100 gram mish të pa pjekur gjenden 3 miligram hekur dhe 3 gram yndyrë. Mishi
bën të mundur shtimin e energjisë dhe mund t’ju ndihmojë të dobësoheni.
2. Papaja: Papaja është një frut tropikal që përmban dyfishin e vitaminës C që
përmban portokalli. Shtojeni këtë frut në sistemin mbrojtës ndaj sëmundjes së
tëmthit. Një papaja me peshë 300 gr përmban 188 miligram vitaminë C dhe 119
kalori.
3. Farë liri: Bukëpjekësit e përdorin këtë produkt për t’i dhënë më tepër shije
dhe finese prodhimeve të tyre. Por shkencëtarët thane se është e pasur me
ostrogjen. Shkencëtarët të cilët shtuan farën e lirit në ushqimin e femrave me
kancer vërtetuan ndikimin e saj në ngadalësimin e zhvillimit të kancerit. Kekët
tuaj mund t’i zbukuroni me farëra liri. Ose në mëngjes mund të konsumoni
ushqime me farëra liri.
4. Tofu: Produktet e pasura me proteinë ulin kolesterolin dhe forcojnë kockat.
Isoflavone i gjendur në sojë ka një konstrukt të ngjashëm me ostrogjenin. Sipas
një studimi të bërë mbi disa njerëz 90 miligram isoflavone është e dobishme për
kockat dhe veçanërisht për palcën kurrizore. Ndërsa në një studim tjetër
pohohet se një masë prej 50-75 miligram isoflavone në ditë është e dobishme.
Gjysëm filxhani tofu përmban 25-35 miligram isoflavone.
5. Lakra e zezë: Përveç përmbajtjes në sasi të lartë të kalciumit dhe vitaminës
D disa shkencëtarë treguan se përmban edhe vitaminën K, mbrojtëse e kockave.
Studiuesit pohuan se tek femrat të cilat konsumojnë produkte të pasura me
vitaminë K rreziku i plasjes së legenit është 30 % më i ulët. Shkencëtarët të
cilët pohuan se edhe zarzavatet si lakra e Brukselit, spinaqi, brokoli janë një
burim i mirë vitaminash theksuan se një sasi e vogël lakre e zezë është më e
mira në mes tyre./
Mjalti dhe kanella..