Përbërësit për 6 vetë:
½ kg tul shalqiri, pa fara dhe fije, i grirë trashë
1 domate e madhe, e grirë trashë
1 kastravec i grirë
1 spec
2 lugë vaj ulliri
2 lugë uthull vere e kuqe
Kripë, pipër
Kremi
¼ filxhani bajame
50 gramë djathë feta
¼ filxhani pana
3 lufë qumësht
350 gramë tul shalqiri, të prerë në copëza (afro 2 filxhanë)
½ kastravec, i prerë në copa
Vaj ulliri, kripë, piper
Përgatitja:
Kaloni në mikser shalqirin, domaten, kastravecin, specin, vajin dhe uthullën derisa të bëhet një pure homogjene. Hidheni në një tas të madh, shtoni kripë e piper, mbulojeni dhe lëreni në frigorifer të paktën një orë para se ta shërbeni.
Kremi
Kavërdisni në një tigan bajamet, lërini të ftohen dhe pastraj grijini trashë. Në një pjatë shtypni me pirun djathin e bardhë, me panën dhe qumështin. Ndajeni shalqirin dhe kastravecin nëpër pjata dhe hidhini purenë e përgatitur. Sipër saj hidhni kremin e përgatitur me djathin, bajamet, vaj ulliri, kripë dhe piper.
Këshillë: Kremi mund të bëhet edhe një ditë përpara dhe të mbahet në frigorifer.