Dark Mode Light Mode

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Follow Us
Follow Us

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Shpëtova nga ai shfrytëzues!
Kur çaji është i mirë dhe… i keq!
Ku jeton shpirti?

Kur çaji është i mirë dhe… i keq!

I kuq, i zi, jeshil? Kur dhe sa?

Ju tregojmë gjithçka që ka lidhje mbi virtytet e njërës prej pijeve më të konsumuara në botë.

Ai përmban shumë substanca, si kafeina, katekinat e flavonoidet, që lehtësojnë djegien e kalorive…

Advertisement

– Bën mirë çaji për shëndetin?

– Po, çaji është i pasur me antioksidantë, të cilët janë të mirë për zemrën, arteriet, lëkurën… Në këtë drejtim, dy filxhanë çaji janë baraz me shtatë gota lëng portokalli ose gjashtë mollë.

– Çaji është më pak eksitues sesa kafeja?

– Po, çaji përmban dy-tre herë më pak kafeinë ose teinë. Është e njëjta molekulë.

– Çaji të pengon të flesh?

– Kjo varet nga ndjeshmëria e gjithsecilit, si kafeja. Sido që të jetë, është mirë ta evitoni pas orës 17.00, ose zgjidhni një varietet që ka pak teinë, të deteinuar (që i është hequr teina), ose çaj të kuq (shihni më poshtë varietetet e çajit).

– Mund të pimë sa të duam?

– Jo, pesë filxhanë në ditë janë maksimumi, flasim për filxhanë mesatarë, jo gotat e mëdha. Pirja e shumtë ul nivelin e hekurit dhe rrezikoheni nga anemia.

– A mund ta deteinoj vetë çajin tim?

– Po, lëreni në ujë të nxehtë afro 30 sekonda, hidheni ujin dhe hidhini ujë tjetër. Lëreni atëhere në të për 2-3 minuta, vetëm se do të ketë më pak aromë.

– I zverdh dhëmbët çaji?

– Jo gjithmonë, por për të evituar rrezikun e ngjyrosjes, mund të pini çaj të deteinuar, të mos e pini shumë të nxehtë, ta shpëlani gojën më pas nëse është e mundur dhe të përdorni pasta dhëmbësh të veçanta për duhanpirësit.

– A mund të hedhim limon në çaj?

– Për shkencëtarët është një ide e mirë, sepse limoni pengon disa antioksidues të çajit, katekinat, të shkatërrohen gjatë kalimit në sistemin tretës. Kështu, ato asimilohen më mirë nga trupi. Nga ana tjetër, për terjaqinjtë e çajit, kjo vret shijen.

– Po qumësht?

– Specialistët nuk e këshillojnë, sepse disa proteina eliminojnë aftësitë mbrojtëse të çajit.

– A mund të pimë çaj gjatë vakteve?

– Më mirë jo, sepse teina pengon asimilimin e hekurit që përmbajnë ushqimet.

– Është më i mirë çaji që shitet me qese të mëdha sesa ai me qeska të vogla?

– Jo gjithmonë. Sot gjejmë çajra të mira edhe në qeska të vogla, përfshi edhe në supermarket. Ju takon juve t’i provoni dhe të zgjidhni atë që ju pëlqen më shumë.

– Sa kohë duhet ta lëmë çajin në ujë të nxehtë?

– Kjo varet. Tri minuta nëse doni t’ju japë energji, sepse teina dhe antioksiduesit çlirohen gjatë tri minutave të para dhe më shumë se tri minuta nëse e doni më relaksues. Kështu, taninat e çliruara pengojnë veprimin e teinës, por çaji është më i hidhur.

– Pse çaji ka ngjyra të ndryshme?

– Shumica e çajrave vijnë nga e njëjta bimë, ajo e çajit. Është trajtimi ai që ndryshon, siç ndodh me rrushin dhe verën.

Llojet e çajrave:

a. Çaji i zi: Krejtësisht i fermentuar, ai është më pak i pasur me antioksidues.

b. Çaji jeshil: I preferuari i aziatikëve, i pasur me antioksidues dhe vitamina C dhe E.

c. Çaji i bardhë: Shumë pak i transformuar, ai ruan maksimumin e antioksiduesve dhe shija e tij është shumë delikate, por kushton.

d. Çaji i kuq. Në fakt, ai nuk është çaj! Bëhet fjalë për një bimë të Afrikës së Jugut, që quhet “rooibos” e që përmban gjithashtu antioksidues, por jo teinë.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Shpëtova nga ai shfrytëzues!

Next Post

Ku jeton shpirti?

Advertisement