Skip to content Skip to footer

E dini që ekziston edhe: Dieta e akullores? Provojeni…


Le të ngrejë dorën ai ose ajo që nuk i pëlqen akullorja,

që nuk shkrihet para saj si…

akullorja në diell.

Me një fjalë, akullorja është një tundim i parezistueshëm (bekuar qoftë ai që e shpiku!) dhe freskues, në këto ditë të nxehta vere. Por, si ta bësh të heshtë atë zërin e vogël, të brendshëm, që të bën të ndjehesh në faj sa herë që e konsumon? Për këtë arsye, unë i bëra vetes pyetjen: A është e mundur të mbash dietë duke ngrënë akullore? Pas disa kërkimesh në internet, zbulova që ishte e mundur; gjithçka varet nga sasitë që konsumon. Dieta e mëposhtme të jep afro 1200-1300 kalori në ditë dhe çdo ditë parashikon të hash një akullore të ndryshme, në çdo moment të ditës që do të zgjedhësh. Sigurisht, çdo akullore ka vlerat e veta ushqimore, që janë mbajtur parasysh në hartimin e menusë së përditshme, që të jemi të sigurtë se marrim dozën e duhur të proteinave, yndyrnave dhe sheqerit, pa e tepruar me kalori dhe pa çekuilibër në të ushqyer.

TË HËNËN

Akullorja e ditës: Akullore me biskotë (75g)

Mëngjesi

– qumësht (200 ml) me kafe elbi

– 30 gramëamë drithëra të ndryshme

Dreka

– Biftek mishi pa dhjamë në zgarë (160g)

– spinaq në avull, shërbyer me limon dhe 1 lugë vaj

– 2 crackers

– 2 kajsi

Darka

– sallatë me oriz (një racion mesatar)

– karota të freskëta, të prera si shkopinj (200 gramë), shërbyer me salcë kosi me pak yndyrë, uthull molle, kripë e piper. 

TË MARTËN

Akullorja e ditës: sorbetto (akullore me lëng frutash) me limon (80 gramë)

Mëngjesi

– kos pa yndyrë me copa frutash (100 gramë)

– Musli (përzierje drithërash) (30 gramë)

Dreka

– Sallatë kapreze (125 gramë mocarela, domate, 1 lugë vaj)

– 50 gramë bukë integrale

Darka

– peshk shpatë në zgarë (200 gramë)

– perime të zgarës

– feta ananasi (200 gramë)

TË MËRKURËN

Akullorja e ditës: akullore tradicionale me kaush (75 gramë)

Mëngjesi

– Një gotë me lëng portokalli apo grejpfruti të shtrydhur

– Bukë e thekur, e lyer me pak mjaltë

Dreka

– Sallatë greke (me 50 gramë djathë të bardhë)

– Sallatë jeshile me domate, ullinj, misër, një vezë të zier dhe një lugë vaj

– fruta të ndryshme (150 gramë)

Darka

– Gjoks pule me limon (160 gramë)

– bukë integrale (50 gramë)

– një frut

TË ENJTEN

Akullorja e ditës: Një top akulloreje me kakao

Mëngjesi

– 150 gramë qumësht i skremuar dhe kafe

– 30 gramë biskota integrale

Dreka

– 60 gramë oriz me bizele

– 150 mish në zgarë, të shoqëruar me angjinare të ziera, të shërbyera me limon dhe një lugë vaj

Darka

– Supë me perime

– sallatë me fasule, domate, 1 vezë të zier dhe 60 gramë ton konservë

– 30 gramë bukë integrale       

TË PREMTEN

Akullorja e ditës: Sorbet me mente, ose fruta (75 gramë)

Mëngjesi

– një gotë me lëng të shtrydhur portokalli apo grejpfruti

– 30 gramë bukë me një copë proshutë pa dhjamë sipër

Dreka

– 100 gramë makarona me pesto

– asparagë të furrës (220 gramë) me djathë pa shumë yndyrë

– sallatë frutash

Darka

– Një supë-krem asparagësh

– 200 gramë spinaq i zier, me 100 gramë karkalecë, pak parmixhiano dhe një lugë vaj

TË SHTUNËN

Akullorja e ditës: një top akullore artizanale, me shije krem karameli

Mëngjesi

– çaj me limon

– dy feta buke të thekur me dy lugë marmalatë

Drekë

70 gramë oriz me 100 gramë kërpudha

– 150 gramë sallatë mikse me 80 gramë salmon dhe një lugë vaj

Darkë

– 150 gramë salmon në zgarë shoqëruar me perime të zgarës

– 150 gramë ananas

TË DIELËN

Akullorja e ditës: Një parfe (70 gramë)

Mëngjesi

– boronica apo ndonjë frut pylli me 150 gramë kos, me ëmbëlsues

– 30 gramë bukë të thekur

Dreka

– 100 gramë proshutë pa dhjamë me sallatë dhe 30 gramë parmixhiano, shërbyer me uthull balsamike dhe një lugë vaj ulliri

– 30 gramë bukë integrale

– sallatë frutash

Darka

– 180 gramë peshk i zgarës

– 150 sallatë mikse, shërbyer me një lugë vaj

– 30 gramë bukë integrale

Leave a comment

0.0/5