Dark Mode Light Mode

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Follow Us
Follow Us

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use

Gjithçka për çokollatën

Gjithçka për çokollatën

Janë të pakta ushqimet që evokojnë kaq shumë pasion se ky ushqim i shijshëm. Në folklorin e kulturave të shumta thuhet se konsumimi i çokollatës të shton besimin, shëndetin, fuqinë dhe pasionin seksual. Dikur ajo u rezervohej vetëm mbretërve, ndërsa në kohën tonë është bërë shumë popullore dhe mund të themi se është edhe e shëndetshme. Ja disa gjëra që nuk i dinit për të.

Nga vjen çokollata?

Advertisement

Baza e çokollatës është kakaoja, që prodhohet nga pemët e kakaos. Ato përbajnë disa bishtaja të mëdha, brenda të cilave ndodhen kokrrat e kakaos. Kjo bimë është zbuluar 2000 vjet më parë në pyjet tropikale të Amerikës. Njerëzit e parë që kanë konsumuar kakaon kanë qenë majat (në vitet 250-900 p.e.s). Ata i bluanin kokrrat e kakaos dhe i përzienin me erëza për të krijuar një pije të hidhur dhe pikante, që besohej se bënte mirë për shëndetin. Për majat, bishtajat e kakaos simbolizonin jetën dhe pjellorinë. Ata përdoreshin shpesh në ritualet fetare, përfshi edhe ceremonitë e martesës dhe quheshin si ushqim i perëndive. Në Meksikën qendrore, aztekët besonin se nga ngrënia e frutave të kakaos vinte dituria dhe pushteti dhe se ato kishin cilësi ushqyese, forcuese, bile edhe afrodiziake.

Si erdhi çokollata në Evropë?

Evropianët e provuan çokollatën më 1519, kur perandori aztek, Montezuma, ia ofroi këtë pije pikante eksploruesit spanjoll, Kortesit dhe ushtrisë së tij. Pushtuesit spanjollë i sollën farat e kakaos në Spanjë, ku ato u përzien me erëza të reja dhe sheqer, për të krijuar një pije. Ajo u përhap nëpër Europë, ku, për shekuj me radhë, mbeti një pije për elitën.

Aftësia joshëse e saj

Reputacioni i çokollatës si afrodiziake lulëzoi në oborrin mbretëror francez. Nga kjo u frymëzua arti dhe literatura erotike. Kazanova e bëri zakon të pinte çokollatë para takimeve të tij romantike. Edhe sot ajo identifikohet si afrodiziake.

Prodhimi në masë

Makina e parë për prodhimin e çokollatës u ndërtua në Barcelonë, në viti 1780, duke hapur rrugën për prodhimin e saj në masë. Më vonë, shpikjet e ndryshme, bënë të mundur të prodhohej çokollatë e butë, kremoze dhe e ngurtë për t’u ngrënë, jo thjesht lëng për pirje. Çokollata e parë e ngurtë u prodhua nga prodhuesi britanik Fry & Sons, në fillim të 1800-ës.

Dhuratë për Shën Valentin

Mendohet se në fillim të shekullit të 17-të, të dashuruarit filluan të shkëmbenin suvenire në ditën e Shën Valentinit, ndër ta edhe ëmbëlsira. Në vitin 1868, u prodhua kutia e parë me çokollata e Shën Valentinit.

Në vitin 1875 u hodh në treg çokollata e parë me qumësht, nga Daniel Peter, në Zvicër. Ajo u bë aq popullore nëpër botë, sa që edhe gjatë L2B, qeveria amerikane u dërgonte kokrra kakaoje trupave në front. Në ditët e sotme, ushtria amerikane ka futur çokollatat në racionet e ushtarëve. Çokollata ka vajtur deri në hapësirë, si pjesë e ushqimit të astronautëve.

A është vërtetë afrodiziake?

Nuk është tamam, megjithëse përgjatë historisë, çokollata është konsideruar si e tillë. Ajo përmban sasi të vogla të një elementi kimik të quajtur feniletilaiminë (PEA) , ose “ilaçi i dashurisë” dhe  thuhet se rregullon energjinë, humorin dhe përqëndrimin. Një sasi e vogël e PEA lëshohet në trup në momentet e euforisë emocionale, shtimit të presioni të gjakut dhe rrahjeve të zemrës. Nuk ka të dhëna se PEA e gjendur në ushqime shton PEA-n në tru, megjithëse adhuruesit e çokollatës janë të sigurtë se po!

Ëmblësirë e shëndetshme

Çokollata e zezë (ndryshe nga ajo me qumësht, apo e bardhë), përmban flavonoide të shëndetshme, të ngjashme me ato që janë gjetur në çaj, verën e kuqe, fruta dhe perime. Studimet kanë treguar se çokollata e zezë mund të përmirësojë qarkullimin e gjakut, nivelin e sheqerit në gjak dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës, gjë që redukton rrezikun e diabetit. Por kini parasysh, çokollatat që konsumojmë kanë edhe shumë yndyrna të ngopura dhe sheqer, kështu që konsumoni vetëm pak si pjesë e një diete të shëndetshme.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Lidhje vetëm për qejf...

Next Post

Ndërtohet “qyteti provë” për makinat pa shofer.

Advertisement